Follow Me on Pinterest

Friday, March 20, 2009

Karides Tava



En cok tukettigimiz ve misafirlerime de cogunlukla yemek önü sundugum bir tat. Yapiminin cok kolay olmasi ve lezzetli olmasi beni her zaman kurtarmistir. Hemen tarife geciyorum;


Malzemeler

1/2 kilo karides (temizlenmis/dondurulmus da olabilir)
2 yemek kasigi tereyagi
1 dis sarimsak
sarimsakli tuz (normal tuzda olabilir)
1/2 limon suyu
az ince kiyilmis maydonoz

Tereyaginda sarimsaklari 30 sn kadar pisiriniz ve hemen ardindan temizlenmis karideslerinizi ekleyiniz, sote yapiniz. Rengi pembeye donunce limon suyunu ve tuzu ekleyiniz. Servis yaparken ince kiyilmis maydonozlarinizi ekleyiniz. Arzu ederseniz ince kiyilmis feslegen yapraklari da ekleyebilirisiz. Ben sos olarak hazir McCormick'in Deniz Urunleri icin olan sosundan kullandim. Eger bulamazsaniz marketlerde, ketcap da sos isini gorur.
Afiyet olsun.

Monday, March 16, 2009

Dumanı Üstünde Çilekli Dondurma



Yanlis duymadiniz dumani ustunde dondurma :)
Kendimce tatlari oynayip kurcalamayi seviyorum. Kendime gore bir seyleri karistirmayi, "abaca bunu boyle yaparsak nasil olur ki " diyorum. Guzel olmus ise hemen resimliyorum tarifi bir koseye de yaziyorum ki unutmayayim. Daha sonra burada paylasmak icin.

Eskiden de hep oyle idim ama Amerika'ya yerlestigimden bu yana mutfak kulturum cok genislemesi ve arti Amerikada da herseyi karistirmasini cesitlendirmesini seven bir ulke olmasi ile bir nevi yemek konusunda zihnim acildi desem dogru olur. Bunun yaninda diger ulkelerin yemek kulturlerinide ogreniyor insan. Simdilik Italyan yemekleri uzerindeyim daha sonra bakalim bende daha neler cikar.

Lafi uzatmadan bu tarif aklima nereden geldi diyorsaniz hemen aciklayayim. Amerikan kulturunde pie'lar cok meshurdur. Turkcede yanilmiyorsam "pay" diye geciyor. Elmali Paylar, Visneli Paylar vs. Buradaki halkin sicacik meyvali paylarin uzerinde dondurmayi koyduklarini ogrendigimde cok sasirmistim. Hakikatten sicak ile sogugun birlestigi en guzel nokta bu olsa gerek diye dusundum. Muazzam kalorili olmasindan dolayi kacmak istedigim ama tadindan dolayida kendimi alamadigim bir tatli idi. Bende careyi sadece meyvali olarak yapmayi uygun buldum. Ne zamandir blogumda paylasmak istedigim bir tarif idi kismet bugune imis. Yapmasi cok kolay bir tarif.

Evde o gun cilek oldugundan dolayi cilekli olan tarifi paylasiyorum. Misafirlerinize guzel bir aksam yemeginden sonra sunabileceginiz guzel bir tatli. Ihtiyaciniz olan sadece 2 kisilik tarif icin gerekirse olculeri arttirabilirsiniz;

Dondurma (ben vanilyali tercih ettim)
1 su bardagi cilek
1 cay bardagi seker

Kucuk pisirme kabinda yine recel yapar gibi cilekleri sekerleri pisiriniz. Cilek suyunu biraktiginda ve seker tamamen eridiginde ocagi kapatiniz. Cilekler yine diri kalmali. Cilekler ilimaya yakin - cunku kaynamis olursa dondurmalar cok hizli eriyor - tam olarak ilik ile sicak arasi iken dondurmalarinizi servislere hazirlayiniz ve sicak cileklerinizi dondurmalarinizin uzerine koyunuz. Hemen servis yapiniz.
Umarim begeneceginiz bir tat olur.

Tuesday, March 10, 2009

Kremalı Mantar Çorbası





Artik bahar yavastan kendini gostermeye basladi. Baharin geldigini lale soganlarinin patlamasi ile anliyorum. Bulundugum bolgede, kendi bahcemde dahil olmak uzere, bahar basi lale manzaralari kapliyor. Ardindan agaclarin filizlenmesi ve "Cherry Blossom" sezonun baslamasi. Herkes bu guzel manzaralari gormek icin baskente akin ediyor. Muhakkak bu manzaralari sizinle paylasacagim. Simdilik arkadasimdan bana hediye gelen lale resimlerini paylasiyorum. Muhtesem bir cicek.





Gecen hafta dunyanin bu tarafina sezonun son kari yagdi. Soguk hava da ancak corba guzel gidebilir dedim. Bende sezonun son corbalarindan Kremali Mantar Corbasi yapmayi tercih ettim. Ilk defa denenememe ragmen cok lezzetli bir tat elde ettim. Hemen sizlerle paylasmak istedim.





Malzemeler

1 adet orta boy pirasa
1 adet orta boy havuc
2 adet tavuk butu (yada gogsu)
1/2 kilo kadar mantar
2 yemek kasigi un
1 1/2 lt su
2 yemek kasigi krema
2 yemek kasigi sehriye
Tereyagi

Tarife gecmeden once mantarsiz olarak da 1 yasindan buyuk bebisleriniz icinde yapabileceginiz saglikli bir corba.

1 1/2 litre suda tavuklari haslayiniz. Pirsalari ince ince kiyiniz, havuclari ince rende yapiniz. Derin pisirme kabinda arzunuza gore tereyagi ile hafif pisiriniz, daha sonra unu ekleyerek biraz daha pisiriniz. Uzerine tavuk suyunu yavas yavas ekleyiniz. Tavuklari ince kiydiktan sonra bu karisima ekleyiniz. Kaynamaya basladiginda krema, sehriyeyi ekleyiniz. Ara ara corbanizi karisitiriniz.
Ayri bir tavada tereyagda mantarlari sote ediniz. Corbanin pismesine yakin mantarlari ekleyiniz. Bir kac tasim kaynadiktan sonra servise hazirdir.

Afiyet olsun...

Tuesday, March 3, 2009

Elmali Kurabiye mi Elmali Kek mi?



Elimde malzemeler kalmisti ne yapsam diye dusunurken, elmali kurabiye mi elmali kek mi diye karar veremedim bir turlu, sonra dedim ikisini birlestireyim. Kurabiyenin icindeki marmelati alalim bu bizim Sevgililer Gunu Kek'inin icine koysak nasil olur acaba dedim. Kelimenin tam karsiligi ile harika oldu. Aslinda bloguma koymayacaktim, cunku kekin suslemesini istedigim gibi yapamadim, ama esimin bana olan israri ile koymaya karar verdim. "Eylem bu tarifi anlat sen, muhakkak paylasman lazim" demesi ile kekimiz burada iste!

Kekin tarifi Sevgililer Gunu Kek'inin aynisi. Marmelat icin malzemeler ise ;

4 adet orta boy elma
3/4 su bardagi robottan gecmis ceviz
1 cay bardagi toz seker
2 tatli kasigi tarcin

Pisirme kabinizda elmalarinizi rendeleyin ve seker ile elmalar yumusayana kadar pisirin. Pistikten sonra ceviz ve tarcini ekleyiniz iyice karistiriniz.
Kekimizi bu sefer 3 parcaya bolmeyi basardim, her katina once marmelatimiz sonra bol krem santimizi suruyoruz. En son kattan sonra tum keki kremsanti ile kaplayiniz. Arzunuza gore susleyiniz. Benim elimde sari-kirmizi sekerler vardi onunla susledim.
Umarim begeneceginiz bir tat olur.

Monday, March 2, 2009

Italyan Usulu Brokolili Makarna



Aksam menusu icin makarna yapmayi planlamistim gecenlerde ama nasil pisirsem diye dusunuyordum. Italyan makarna tariflerini dolastim o gun. Elimdeki malzemeler kabak ve brokoli idi ama gezdigim yemek tariflerinde iki malzeme icin ayri sekilde tarif vermis, bende okudugum tum tarifleri karistirdim ortaya nefis bir sey cikinca hemen tarifi de unutmadan sizlerle paylasayim dedim.
Yapmasi cok kolay ve pratik bir tarif yine.

Malzemeler

1 paket fiyonk makarna
1/2 kilo brokoli
1-2 adet dolmalik kabak
1-2 adet bebek havuc
1 dis sarimsak
1 silme tatli kasigi ince rendelenmis limon kabugu
Zeytinyagi, rendelenmis kasar, tuz

Makarnalari derin bir kapta su ile pisiriniz. Makarnalar pismesine 2-3 dk kala kucuk parcalara ayirdiginiz brokolileri ve kucuk sekilde dogranmis havuclarinizi makarnaniza ekleyiniz. 2-3 dk daha pisdikten sonra brokolilerin rengi cok hos bir yesil renge donuyor, sebzeli makarnalarinizi suzgecten suzunuz. Bu sirada derin pisirme kabinizda zeytinyaginda dogramis oldugunuz kabaklari az kizartiniz, yaklasik 2-3 dakika kadar. Cok kizartmayin kabak erimesin, alt ust yapsaniz yeterli. Uzerine rendelenmis sarimsaginizi ekleyiniz 30 saniye kadar daha pisirseniz yeterli. Daha sonra sebzeli makarnanizi uzerine ekleyiniz ve alt ust yapacak sekilde sebzeleri zedelemeden karistiriniz. Uzerine limon kabugu rendenizi, az tuz ekleyiniz ve 1-2 dakika daha pisiriniz. Sicak olarak servis yaparken uzerine kasar yada parmesan peyniri rendeleyiniz.
Belirtmeyi unutmadan kabak, havuc gibi sebzelerimi ben dograma islemini yaparken devamli yatay sekilde dogruyorum. Tadina daha farkli lezzet getirdigini bir arkadasim bahsetmisti ki bana gore hakli. Sebzelerin dogranma sekli farkli bir lezzet veriyor.

Afiyetler...