Monday, June 11, 2012

Guacamole Dip (Avakado Dip)



Yeniden Merhabalar,

Cok uzun bir aradan sonra yeni, guzel, denemeye deger bir tarifle geri geldim.
Bu sefer Meksika Mutfagi'ndan bir tarifi sizlerle paylasmak istedim.

Tarife gecmeden once avakadonun yararlarini burada paylasmak istiyorum.

- Prostat Kanserini Engelliyor
- Agiz kanserini Onluyor
- Gogus Kanserine karsi koruma ozelligi var
- Goz sagligi icin cok tavsiye ediliyor
- Kolestrolun dusmesine yardimci oluyor
- Kalp sagligi icin tavsiye ediliyor
- Kalp krizine karsi koruyor
- Besinlerin enzimine yardimci oluyor
- Glütasyon (Bitki ve hayvan dokularında oksijen taşıyıcı olarak rol oynayan bileşik cisim) kaynagi
- E Vitamini kaynagi

Bu kadar yararini ogrendikten sonra her hafta muhakkak evimizde 2 avakado tuketilir hale geldi.

Iyi bir avakado nasil anlasilir? Avakadonun yenmeye hazir oldugunu anlamak icin, elinize aldiginizda hafif bir sekilde bastiriyorsunuz, seftali yumusakliginda ise, yenilmeye hazirdir. Cok asiri yumusak olmamali, cok da sert olamamali. Aslinda yaptigimiz hamur tariflerinden esinlenerek ornek vermek gerekirse , "kulak memesi yumusakligindan birazcik sert olmali".

Uygun avakadoyu buldugunuzda sira geldi kesim yapilmasina; Bicakla ikiye kesip ayiriyorsunuz. Ortdaki buyuk cekirdegini cikardiktan sonra her iki yarim parcanin icini bicakla once dikey sonra yatay cizikler atiyorsunuz. Daha sonra bir kasik yardimi ile kaba icini cikartiyorsunuz. Kolaylik olmasi acisindan asagida vermis oldugum linke tiklarsaniz, adim adim resiler ile nasil kesilmesi gerektigini gostermis.
  http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_cut_and_peel_an_avocado/ 




Malzelerimden diger sebze/meyve ise "Lime". Lime turuncgillerden Guney Amerika'ya has bir meyve. Bizim bildigimiz limon, lime'a gore tatli kaliyor. Lime ise aromatik eksimsi bir tat... Belki Turkiye'ye gelmistir. Global marketlerden saglayabilirseniz kesinlikle "lime" kullanin derim, eger yok ise en yakin tat "limon tuzu"nu suda eriterek 1 yada 2 yemek kasigi kullanabilirsiniz. Ben limon ile denedim istedigim tadi elde edemedim. Limon tuzunun daha yakin bir tat verecegini dusunuyorum.





 
Diger bir malzeme ise yine Guney Amerika ulkelerine ait maydonozgillerden "cilantro" yani kişniş. Maydonozdan cok farkli bir tat olmazsa olmazlardan...


Malzemeler
1 Avakado
1 Lime suyu
3-4 Dal Ince Kiyilmis Cilantro(Kişniş)
1/4 kup kup dogranmis kirmizi sogan(sari soganda olabilir)(orta boy)
1/2 kup kup dogranmis domates(orta boy)
Tuz
Karabiber

Avakadolari yukarida belirttigim gibi bir kaba dogradiktan sonra bicak yardimi ile kabin icinde iyice kiyiniz. Diger tum malzemeleri uzerine ekleyerek iyi bir karisim yapiniz. Sade Doritos misir cipsleri yada kraker ile servis yapiniz. Yaninda buzlu soguk icecekle de servis yapabilirsiniz.

Umarim begenecegiz bir tat olur.

2 comments:

Nisamu Style said...

Eylemciğim nerelerdesin,özledik:)

Ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor.Ama benim damak tadına uyarmı bilmem:)

eylem said...

Merhabalar Nisamu,
Is hayatina geri donunce bloglara ugrayamaz oldum canim. Aslinda mutfak kulturum cok cok genisledi. Keske cok vaktim olsada paylasabilsem burada tum bilgileri. Yavas yavas koyacagim insallah.
Eger eksi marul salatasi seviyorsan, tavsiye ederim. Doritos cipse guzel olur. :)

Sevgiler...