Monday, January 25, 2010

Portakallı Ördek


Siteme girenleri gordukce cok mutlu oluyorum. Beni bir nevi tarif eklemeye zorluyor desem yeridir. Ama en cok merak ettigim tariflerimin denenip denenmedigi? Umarim tarif ararken sizlere bir faydam dokunuyordur.
Bende bazen tarif ararken siteleri geziyorum, bakiyorum, inceliyorum, hepsinin ortak bir noktasinda bulusarak, kendime gore denemeler yapiyorum. Tum sitelere yazilan tariflerin bana cok faydasi oluyor, bana ortak bir tarif veriyor.
Bu aralar oglusumun 2. yasini kutlamak icin hazirliklara basladik. Zaman ne kadar cabuk geciyormus da haberim yokmus. Gecen yillari artik oglumun yasindan takip etmeye karar verdim :) Ise baslamadan son yillarimi oglusumla, doya doya eglenerek , gezerek her gunumuzu, animizi dolu dolu gecirmeye calisiyorum.

Gectigimiz yilbasi icin ne pisirsem diye dusunuyordum. Esim hindi rica etmisti ama burdaki ThanksGiving de hindi pisirmistik ve aradaki zaman bana gore kisa geldi. Birden aklima geldi ordek pisirelim. Yakinimiza yeni uzak dogu marketi acilmisti, hem gezelim hemde bir Pekin ordegi alalim dedik :) Ordegimiz aldik, ama bu sefer nasil pisirsem diye dusunmeye basladim. Hayatinda hic ordek pisirmemis bir insan olarak, basladim siteleri gezmeye. Sonra "Youtube" da bir kac tarif ile karsilastim, nede olsa goruntulu daha iyidir diyerekten ordan oraya tiklarken cok oz ve kisa anlatim ile karsilastim. Buldugum tarifi tabiki tamamen uygulamadim. Kendi agiz tadimiza gore uyarladim. Neticede muazzam derecede lezzetli bir tada ulastim. Ozellikle sos tek kelime ile mukemmel. Linkinide buraya yerlestiriyorum ABD de yasayanlar icin ama dedigim gibi tarifi degistirdim fakat sos ayni.
Aslinda unutmadan belirteyim, resimden de goreceginiz gibi yandan biraz kesilmis ordek, esim kamerayi alip gelmese ben coktan unutmus olacaktim bu tarifi eklemeyi :)

Oncelikle linki veriyorum ; Orange Glazed Duck tiklayaraktan ulasabilirsiniz.

Ve degisik olarak;
Tarif de sogan diye belirtmis ben kullanmadim , kumes hayvanlarinda pisirme yaparken sogan bana gore iyi bir tat vermiyor. Ama arzu ederseniz icini doldurmak icin 1 adet 4'e bolunmus sogan ekleyebilirsiniz.
Ayrica tarifte bir kac adet maydonoz dallari diye belirtmis, ben taze kekik dallari kullandim. Eger taze kekik bulamazsaniz maydonoz da kullanabilirsiniz.


Malzemeler

1 adet ordek
tuz , karabiber
3 adet 4'e bolunmus portakal
Taze kekik


Sos icin

1 su bardagi portakal marmelati
1/2 limon suyu
1/4 portakal suyu
3 yemek kasigi bal
1/2 yemek kasigi zencefil tozu
1/4 yemek kasigi pul biber


Yapilisi; Ordegimizi once bicak yada catal yardimi ile ust kismini deliyoruz. Ordek cok yagli olmasindan dolayi, yagini bu sekilde piserken akitiyoruz. Daha sonra tuz karabiber ile ovuyoruz. Icine 1/4 potakal suyunu sıkıyoruz ve ceyrek portakallar ile taze kekik dallarini yerlestiriyoruz ve mutfak ipi ile bagliyoruz. Firin tepsisine gogus ust tarafa gelecek sekilde yerlestiriyoruz(firin tepsisinin izgarali olmasini tercih edin, boylece tum yag alt tarafta kalacaktir). 185 derecelik firinda 2.5 saat pisiriyoruz. Daha dogrusu benim ordegimin agirligi yaklasik 2-3 kilo kadar idi agirlik arttikca pisme suresi artiyor. Daha kolay bir yontem icin ordeginizin bacak kenarindan derece koyabilirsiniz(kemigine degmemesinedikkat ediniz) Amerikan olculerine gore 180 F gosterdiginde ordeginiz pismistir yaklasik Turk olculerine gore 82 dereceyi gostermesi gerek. Uzeri cok kizaricak olursa, aluminyum folyo ile kaplayaraktan yanmasini engelleyebilirsiniz.

Sos yapimi; Kucuk pisirme kabinda marmelat, limon suyu, potakal suyu, zencefil tozu, bal ve kirmizi pul biberi karistiraraktan 2-3 dk kadar pisiriniz yada marmelat eriyinceye kadar. Sosunuzun 1/4 kadarini, ordeginizin pismesine 15 dk kala uzerine yayaraktan surunuz. Kalan sosu ordeginizin yaninda servis yapiniz.

Umarim begenecginiz bir tat olur.

Afiyet olsun...

No comments: