Follow Me on Pinterest

Tuesday, January 27, 2009

Evde Ekmek Yapımı



Ne zamandir bloglari gezerdim, bakardim, evde ekmek yapimlarini okurdum hep ve kendi kendime "acaba?" derdim "yapabilirmiyim ki". Basaramam sanmistim, gozumde buyudu cok hemde nasil buyudu. Burada yok sanmayin cok var hemde cesit cesit, her marketin kendi bakery yapan yeri var. Ozellikle benim favori yerim Panera Bread ama iste TR'deki gibi olmayan bir kosu gidip alabilmek, evine iki adim uzaklikta olmamasi.

Evde ekmek yapa yapa elim artik alisti bazen evde yapmayi tercih ediyorum artik hatta cok sık desem daha dogru olur. Aslinda ilk yaptigim zamanki resmi vardi ama diger bilgisayarimda kaldi, dolasiyla bugun hemen yapar yapmaz resmini cekip tarifini de paylasayim dedim.

Tarifi paylasmadan once belirtmek isterim ilk yaptigim ekmegin tarifi icin Esra'nin sitesinden faydalandim. Instant maya ile tarife ulasmak isterseniz buraya tiklayarak ulasabilirsiniz. Ben cok kere denemis biri olarak tavsiye ederim. Instant mayam bittigi icin bende kuru maya ile yapmaya basladim. O yuzden simdiki tarif kuru maya ile yapilmis tarif.

Malzemeler

1.5 tatli kasigi kuru maya
1.5 tatli kasigi toz seker
1 su bardagi sicak su
1/2 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un

Genelde sicak su kullanmayin derler ama ben anladim ki mayali bir sey yapmam gerekiyorsa sut yada su sicak olmali. Ancak hamurumum bu sartlarda kabardigini gordum. Sicak derken kaynamis olmasin.
1 su bardagi sicak suya seker ve mayayi ekleyip az karistiriniz. 15-20 dk icinde maya kabarmaya basliyor, mayanin kopuk kopuk olmasi gerek. Daha sonra derin cam kapta tuz ve aldigi kadar un ekleyiniz. Hamurun yumusak olmasi gerek. Daha sonra ekmek seklini vererek tepsiye diziniz ve ilik ortamda kabarana kadar bekletiniz. Benim evim yapisindan olsa gerek serin oldugu icin firinimi cok az isitarak hamurlarin firin icinde kabarmasini bekledim yaklasik olarak 30 dk kadar. Uzerlerine cizik atarak 200 derece de uzerleri kizarana kadar pisiriniz. Unutmadan belirteyim ekmekleri firinlarken, metal bir kaba sicak su koyarak firin icine yerlestiriniz.
Esra'ninda belirttigi gibi once uzerleri sert gibi oluyor ama 1-2 dk icinde hemen yumusuyorlar.
Afiyet olsun...

Tuesday, January 13, 2009

Düğün Çorbası



Uzun sure oldu bir turlu yeni tarifler ekleyemedim. Aslinda elimde bir kac resim vardi sizlerle paylasmak istedigim, fakat notebook'um bilmedigim sebebten bozuldu (buyuk ihtimal statik elektrikten diye dusunuyoruz), o yuzden resimler orada kayitli idi ki maalesef o resimleri kaybettim. Umarim resimleri kurtarma sansim olacak.

Dun esimin bana cok bahsettigi corbayi yaptim, dedim resmini cekip hemen bloguma koyayim sizlerle paylasayim. Düğün Çorbası uzun zamandir bahsederdi ama anca yapma firsati oldu, gercekten yapimi kolay, cok pratik ve cok lezzetli bir corba.

Tarifi Gönül Candaş'in yemek kitabindan aldim.


Malzemeler

Yarim kilo kadar kirmizi et
2 kasik un
2 limon suyu
2 yumurta
Tereyagi, kirmizi biber


Kitap da aslinda malzemelerde etsuyu / parca haslanmis et diye bahsetmis ama ben tarifi biraz daha acmak istedim.

Dogranmis dana etlerini duduklude 5 bardak su ile 30-35 dk kadar pisiriniz. Etin suyunu corba tenceresine aliniz, kaynar durumda iken, bir taraftan derin bir kasede yumurta, limon suyu ve unu iyi bir sekilde cirpma teli ile karistiriniz. Daha sonra sicak etsuyundan azar azar ilave ederek karisimi durulastiriniz. Bu karisimi kaynayan et suyuna yavasca ilave ederek cirpma teli ile karistirarak biraz daha pisiriniz.
Kucuk bir tavada ince ince kiyilmis etleri, tereyag, kirmizi biber ile az kizarttiktan sonra corbaya ekleyiniz.

Benim ilk defa tattigim bir corba oldu ve cok begendim umarim sizlere begenirsiniz.