Friday, June 27, 2008

Açma

DSC_0263

Onceleri Tukiye/Denizli de yasarken arkadaslar ile lise zamanlarimizda yaz aylarinda solugu Pamukkale'de alirdik. Havuzlarinda yuzer ve eglenir tabi sonunda acikirdik. Herkes kendine gore birseyler getirirdi. Arkadasim Hatice o zamanlar Denizli Karadeniz Unlu Mamulleri'ne yakin oturdugunda acmalar ondandi. Peynir, domates ve colalarimizla yer icerdik. O acmanin tadini hic biryerde bulamadim dogrusu. Belki o zamanki atmosferinden olsa gerek o acmalar muazzam lezzetli geliyordu ve tadina doyamiyordum.

Evde cok acma denemeleri yaptim. Hamur mayalamada cok basarili olamadim. Belki bu benim daha once hic denememis olmamdan kaynaklaniyor ya da burdaki malzemelerden kaynaklaniyor diye dusundum. Ama vazgecmedim inatla o sevdigim pastane acma tadini bulacagim dedim ve en sonunda basardim.

Bazi sitelere baktim tarifler icin ama nedense ben tutturamadim, dedim ki kendi stilini yarat Eylem. Iste o pamuk gibi mis gibi pastane kokulu acma tarifim;

DSC_0261

Malzemeler

1.5 tatli kasigi kuru maya
1 su bardagi ilik sut
1 yumurta aki icine sarisi uzerine
125 gr margarin
3 tatli kasigi toz seker
2 cay kasigi tuz
2.5-3 su bardagi un
susam, corek otu

Ilik sutumuzun icine seker ve mayayi ekliyoruzve 10-15 dk kadar bekletiyoruz. Maya kopuk kopuk haline geldiginde 2.5 su bardagi unu, ilitilmis 100 gr margarnimizi, yumurta akini, tuz ve az corek otu ekleyip karistiriyoruz. Hamurun cok yumusak olmasi gerek elimize yapisir halindeyken iyi bir mixten sonra elinize yapismaz hal almaya basliyor. Daha sonra hamurumuzu 1-1.5 saat kadar dinlendiriyoruz. Iyice kabardiktan sonra yumurta buyuklugunde parcalar alip cubuk sekline getirip, iki tanesini birbirine dolayarak uclarini birlestiriyoruz. Daha sonra yaglanmis tepsiye dizip once eritilmis kalan margarini uzerine suruyoruz, sonra yumurta sarisini en son olarak da susam ekleyerek 30 dk daha bekletiyoruz. Ben 200 derecelik firinda yaklasik 20 dk kadar pisirdim. 10. dk'dan sonra ara ara kontrol ederek iyice kizarana kadar pisiriniz.

Bir gun de hamurun icine zeytin ekleyerek de zeytinli acmayi deneyecegim. Fena fikir degil :)
Afiyet olsun.

No comments: