Follow Me on Pinterest

Friday, January 7, 2011

Portakallı Kek



Cocuklugumdan bu zamana ne zaman evimize, -gece yada gunduz olsun-, misafir geleceginde yapilan bir kekti. Annem calistigi donemlerde, bazi gunler, isyerinden gelirken elinde kucuk bir kagida yazilmis tarifler olurdu. Daha sonra bu tarifleri haftasonu denerdi.Ilk denemelerinde her zaman basarli oldugunu hatirimda kalmis.Birde kendisine ait , dis yuzeyi fistik yesili kapli, ic yapraklari iyice sararmis pasta borek tarif kitabi vardi. Oradan da cok cok tarifler denedigini hatirliyorum. Bu tarif ya oyle kucuk kagitlarindan bir tarif yada "emektar" tarif kitabindan olsa gerek. Ne yapilisini hatirliyorum, ne de tarifi alip bir kagida yazdigimi. Ama soz ile nasil yaptigini kabaca anlatmisti. Aklimda kaldigi kadari ile bende burada bir kac defa denedim. Her denememde cocuklugumdaki ayni tadi ABD'de olsam dahi yakalayabilmek beni cok mutlu etti.
Iki kardes severek yerdik, simdi ise esim ve oglumla severek yiyiyoruz.

ABD de olsam dahi dedim, cunku, buradaki gurbetcilerin hatta restaurant'cilarin bile ortak sıkntısı Turk tatlarini ayni tutturabilmektir. Malzemeleri bulsaniz dahi bazi tatlari tutturmak zor oluyor. Aldiginiz urunlerin marka ve kalitesi cok onemli. TR deki bazi yiyecek urunleri, burada yuksek restaurantlarin kullandigi pahali urunler grubuna giriyor. Her sey var ama hepsi kategori kategori seklinde sınıflandirilmis. Alisveris yaparken urunleri cok dikkatli incelemek gerekli. Ilk gunlerimde coooook hatali urunler aldigimi bilirim. :)Bu tarif icin gecerli degil yaziklarim tabiki.
Normal kek tarifimi kullandim, sizler icin tiklayarak git gel olmamasi icin tekrardan kek tarifimi yazacagim. 3-2-3 olarak;

Malzemler

3 adet yumurta
2 kap toz seker
3 kap un (all purpose)
1 kap sut
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya(turk vanilya)
1/2 kap yag
1 adet portakal kabugu rendesi

Serbeti icin;

3 adet portakalin suyu
2 adet portakal kabugu rendesi
1 kap su
1 kap toz seker (cok tatli seviyorsaniz 1/2 kap daha arttirabilirsiniz)

Sosun Hazirlanisi;

Tum malzemeleri derin bir kapta karistirarak pisiriniz.Sos kaynaynamaya basladiginda ocagin altini kapatiniz ve sosu ılıtınız.

Kekin hazirlanisi,

Yumurta ve sekeri derin bir kapta mikserinizin yavas ayarindan baslayarak en hizli ayarina getirerek cok iyi bir karisim yapiniz. Daha sonra diger malzemeleri ekleyiniz ve tekrar yavas ayarda biraz karistirdiktan sonra biraz hizli ayarda karistiriniz. Daha sonra yaglanmis kek kalibiniza koyarak, yaklasik 175 derecelik firinda ve firinin orta bolumunde 30 dk kadar pisiriniz. 35 dk yi da bulabilir. Pistikten sonra hafif derince , duz servis tabagina geciriniz. Kek ve sos ilik olmasi gerek. Sosu kekin uzerine gezdirerek dokunuz. Sosun icerisindeki portakal kabuklari kekinize guzel bir goruntu verecektir. Kekin sosunu cekmesi icin 30 dk zaman tanidiktan sonra servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

5 comments:

Nisamu Style said...

Ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor kekin:))

Yelda Ergin Öztürk said...

hımm portakal.. nefis görünüyor.. pişerken fırından mutfağa oradan eve taşan mis gibi turunç kokusunu duyar gibiyim...

eylem said...

Tesekkur ederim Nisamu! kesinlikle yapmani tavsiye ederim.

Yelda'cim haklisin, portakal serbeti hazirlarken yayilan koku, bir yandan firindaki kekin kokusu, gercekten istah acici.
Kesinlikle tavsiye ederim.

la boheme said...

leziz gozukuyor.
sevgıler...

eylem said...

Tesekkurler la boheme.