Follow Me on Pinterest

Wednesday, December 1, 2010

Balkabaklı Pay (Pumpkin Pie)



Blogumda biraz yenilik yaptim. Bunlarin arasinda; blogumun renginde degisiklik, digeri ise, her tarifin en alt bolumunde, ziyaretcilerimin tarif ile ilgili dusuncesini paylasmak icin kucuk bir oylama yer aliyor. Vakit ayirip tarif ile dusuncenizi paylasirsaniz simdiden sizlere tesekkurlerimi sunarim. :)


Bugunku tarifimde Balkabaklı Pay nasil yapilir onu paylasacagim ama malzemeleri Turkceye cevirmek benim icin cok zor oldu, sanirim cogu malzeme Turkiye'de bulunmayabilir. Yurtdisinda yasayanlar icin guzel bir tarif olacagini dusunuyorum.
Yine cok siteleri gezdim, okudum okudum, istedigim tarife ulasamadim. Bende, 3 tarifi karistirarak yeni bir tarif olusturdum. Kendime gore de bir cok degisiklik yaptim.

Daha onceleri Itlayan usulu Elmali Pay yapmistim, resim cekip tarifi sunma firsatim olmadi. Ilerleyen zamanlarda yeniden yaparsam, ekleyecegim tarifler arasinda.
Bugunku pay tarifimde hamuru hazirlarken biraz Italyan tadi ekledim, az biraz da Turk havasi :) Ici ise tam Amerikan usulu karisim. Umarim begeneceginiz bir tat olur.

Malzemeler

Hamur tarifinden once hatirlatmak istedigim, hamurun buzdolabinda bekletilmesi gerekiyor. Ben hamuru sabahtan hazirlayip ogleden sonra isleme soktum, hamurun en az 1 saat en fazla 2 gun buzdolabinda durmasi gerek.

Hamuru icin;

2 1/2 kap un
1 kap tereyagi (2 sticks) cok soguk olmali, 1/2 inch buyuklugunde kup olarak kesiniz, kullanmadan once kupleri buzlukta en azindan 15 dk bekletiniz.(fazlada bekletebilirsiniz)
1 cay kasigi tuz
1/2 kap pudra sekeri
6-8 tatli kasigi buzlu su (belki daha fazla)
1 paket vanilya (Turk vanilyasi)
10 inches aliminyum tabak (borcam da olabilir)

Mutfak robotunuzun(bicakli parcasi takili olmasi gerek) icinde un, seker, vanilya, tuz karistiriniz. Daha sonra donmus kup halindeki tereyaglarinizi karisima ekleyip 6-8 kere karistiriniz. Sekli bezelye gibi olacak diye belirtmis tarifte ama benim karisimim toz seklinde idi. Ben karisima robot calisir halde iken 6-7 tatli kasigi buzlu su ekleyerek devam ettim. Karisimi bir cimdik kadarini elinize alip, parmaklarinizla sıkıstırdıgınızda, hamur yapisiyorsa hazirdir. Eger yapilsmiyorsa 1'er kasik su eklemeye devam edin. 3-4 kasiktan fazla ihtiyaci olacagini sanmiyorum. Daha sonra robotunuzun icindeki hamurun tamamini tezganiza dokup az yogurun ve iki esit parcaya ayirin. Tereyagin erimesine izin vermeyin. Iki parcayi yuvarlayip, folyoya sararak buzdolabinda en az 1 saat en cok 2 gun bekletip dinlendiriniz.

Ici icin

1 orta boy bal kabagi (yaklasik 2 kap cikiyor)
1 cay kasigi muskat tozu (ground nutmeg)
1 cay kasigi zencefil tozu (ground ginger)
1 cay kasigi tarcin
1 konserve yogunlastirilmis sekerli sut( 1 can Sweetened Condensed Milk)
2 cirpilmis yumurta

Kabagi 4 parcaya kesiniz, cekirdeklerini temizleyip aliminyum folyaya sararak 350 F firinda 90 dakika pisiriniz. Pistikten ve soguttuktan sonra kasik yardimi ile kaziyarak robota koyunuz ve pure yapiniz. Daha sonra tum malzemeleri ekleyip iyi bir karisim yapiniz.

Firini 425 F (220 C ) sicakliginda ayarlayiniz.

Buzdolabindan hamuru cikartip 5-10 dakika bekletiniz. Daha sonra hamurunuzu 12' capinda yuvarlak sekilde aciniz. Actiginiz hamuru borcam yada aliminyum tabaginiza yerlestiriniz. Uzerine balkabagi karisimini dokunuz ve firinlayiniz. sicakligi 400 F (200 C) dusurup 15 dk pisiriniz. 15 dk sonunda sicakligi 350 F (175 C) dusurunuz 35-40 dk daha pisiriniz. Orta bolumune kurdan batirarak pisip pismedigini kontrol ediniz. Kurdana bir sey yapismamissa pay pismistir.

Normalde pay ustu kapatilir, 2.parca hamur o isi goruyor ama balkabaginda kapatma islemi olmadigi icin ben iki adet pay yaptim. Hamurun malzemelerinin olculerini tek paylik hamur olarak ayarlayabilirsiniz.

6 comments:

Nisamu Style said...

Eylemciğim ellerine sağlık,çok güzel görünüyor:)

Bal kabağının tatlısına bayılırım,pay'da denemeye değer.Oralarda bal kabakları küçük oluyor galiba burda çok büyükleri var,evde dilimlemek çok zor.ben markette dilimlenmiş olarak satılanlardan alıyorum.

Bloğundaki değişikliklerde iyi olmuş canım:)

eylem said...

Tesekkur ederim canim.
Burada kabaklar boy boy.Dilimlenmis de vardi ama Halloween'den sonra elimde cok kabak kaldi :)
Firinda kabuguyla pisirildigi icin, kabugundan ayirmak kolay oldu. Cok fazla olursa pure yaptiktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsin kabakli kek yapmak icin.
Tekrar tesekkur ederim canim. Prensesi optuk!

Deli Anne said...

Balkabağını pek severim ama bu tarifi türkiye de yapmak zor olacak sanırım. en evvela o sütten bulmak ne mümkün.. çok da güzel görünüyor elinize sağlık.

eylem said...

Merhaba,

Sutten bulamazsaniz 1 cay bardagi sut ve 1 cay bardagi seker(cok tatli seviyorsaniz 2 cay bardagi da olabilir) ekleyerek yapabilirsiniz. Servise sunarken uzerine robotta iri ogutulmus ceviz ekleyebilirsiniz. :)

Anonymous said...

Looks like you are an expert in this field, you really got some great points there, thanks.

- Robson

eylem said...

Thank you Robson!