Monday, June 30, 2008
Italyan Usulu Karidesli Makarna
Nerden bilirdim cocukken anneannemin saksilarindaki o guzel, ruzgar estiginde ortaligi mis kokusuyla havayi degistiren, muhtesem gorunuslu feslegenlerinin sofralarda megerse bir numarali tat olacagini...
17-20 yaslarimda iken sevgili dayim Istanbul'dan Denizli'ye bizleri ziyarete geldiginde, feslegen yapraklarini saksilardan toplayip o guzelim coban salatasinin icine dograyip eklerken hepimiz hayretler icinde ona bakardik. Bu niye bu cicegi simdi buna dogradi diye...:) Hatta buyuk dayimin sozleri hala kulaklarimda çınlar "bizim oglan sen kendi salatana ekle, bizimkine dokunma" demisti. :) O zamanlar denemedim galiba tam hatirlayamiyorum. Ama simdi bazi yemeklerimde vazgecemedigim tatlardan. Hele hele Italyan usulu zeytinyagli feslegenli ekmekler...
Amerika'da yasamaya basladigimdan beri agiz tadim cok genisledi. Eskiden cok pinpirikli birisiydim, asla bilmedigim, icinde ne oldugunu anlamadigim seyleri yememe gibi huylarim vardi. Insanoglu degiskendir dedikleri dogru. Butun bunlar bende kayboldu gitti...
Ulkeler bazinda en guzel tatlar kimlere ait deseniz ilk sira Italyanlarin derim. Hem yemekleri, hemde saraplari ile benim ve esimin gozunde ilk sirayi almis bulunmakta.
Simdi burda buyuk seflerin yaptigi gibi karmakarisik tarif vermeyecegim. Cok dusundum hangi tarifi sizinle paylasabilirim diye. Malzeme acisindan da ulasmasi zor olmayan bir tarif sectim sizin icin.
Eger sizde sofranizda biraz olsun Italyan tadi isterseniz iste size yapimi cok kolay bir tarif;
Malzemeler
1 kilo karides (ben dondurulmuslardan kullandim)
1 paket sphagetti
3 adet kup seklinde dogranmis domates(domateslerin sert olmasi gerekiyor)
Zeytinyagi
Iri cekilmis karabiber
2 adet sarimsak
125 gr. parmesan peyniri (arzunuza gore arttirabilirsiniz)
1 demet ince dogranmis feslegen
3-4 dal ince kiyilmis maydonoz
Oncelikle derin bir tencerede makarnamizi bildigimiz usulde pisirin. Pistikten sonra suyunun hepsini suzmeden 1 su bardagi kalacak sekilde ayirin.
Daha sonra tenceremizde zeytinyagina sarimsak rendeleyerek 30 sn kadar pisirdikten sonra karidesleri ekleyin. Sarimsak cabuk yanabilir dolasiyla 30 sn'den kisa surede tutabilirsiniz. Karideslerimizi de 2-3 dk pisirdikten sonra karabiber ekleyip karidesler sote olduktan sonra makarnamizi suyu ile birlikte ekleyiniz. Iyi bir karisimdan sonra kup seklinde dogranmis domatesleri, dogranmis feslegenleri ve az parmesan peyniri ekleyerek az karistirniz. Servis yaparken uzerlerine domates, feslegen, parmesan peyniri ve ince kiyilmis maydonoz serperek guzel bir sunum hazirlayabilirsiniz.
Eger icecek olarak tercihimi sorarsaniz, tat olarak hafif ve guzel bir Italyan chardonnay'i tavsiye ederim.
Friday, June 27, 2008
Açma
Onceleri Tukiye/Denizli de yasarken arkadaslar ile lise zamanlarimizda yaz aylarinda solugu Pamukkale'de alirdik. Havuzlarinda yuzer ve eglenir tabi sonunda acikirdik. Herkes kendine gore birseyler getirirdi. Arkadasim Hatice o zamanlar Denizli Karadeniz Unlu Mamulleri'ne yakin oturdugunda acmalar ondandi. Peynir, domates ve colalarimizla yer icerdik. O acmanin tadini hic biryerde bulamadim dogrusu. Belki o zamanki atmosferinden olsa gerek o acmalar muazzam lezzetli geliyordu ve tadina doyamiyordum.
Evde cok acma denemeleri yaptim. Hamur mayalamada cok basarili olamadim. Belki bu benim daha once hic denememis olmamdan kaynaklaniyor ya da burdaki malzemelerden kaynaklaniyor diye dusundum. Ama vazgecmedim inatla o sevdigim pastane acma tadini bulacagim dedim ve en sonunda basardim.
Bazi sitelere baktim tarifler icin ama nedense ben tutturamadim, dedim ki kendi stilini yarat Eylem. Iste o pamuk gibi mis gibi pastane kokulu acma tarifim;
Malzemeler
1.5 tatli kasigi kuru maya
1 su bardagi ilik sut
1 yumurta aki icine sarisi uzerine
125 gr margarin
3 tatli kasigi toz seker
2 cay kasigi tuz
2.5-3 su bardagi un
susam, corek otu
Ilik sutumuzun icine seker ve mayayi ekliyoruzve 10-15 dk kadar bekletiyoruz. Maya kopuk kopuk haline geldiginde 2.5 su bardagi unu, ilitilmis 100 gr margarnimizi, yumurta akini, tuz ve az corek otu ekleyip karistiriyoruz. Hamurun cok yumusak olmasi gerek elimize yapisir halindeyken iyi bir mixten sonra elinize yapismaz hal almaya basliyor. Daha sonra hamurumuzu 1-1.5 saat kadar dinlendiriyoruz. Iyice kabardiktan sonra yumurta buyuklugunde parcalar alip cubuk sekline getirip, iki tanesini birbirine dolayarak uclarini birlestiriyoruz. Daha sonra yaglanmis tepsiye dizip once eritilmis kalan margarini uzerine suruyoruz, sonra yumurta sarisini en son olarak da susam ekleyerek 30 dk daha bekletiyoruz. Ben 200 derecelik firinda yaklasik 20 dk kadar pisirdim. 10. dk'dan sonra ara ara kontrol ederek iyice kizarana kadar pisiriniz.
Bir gun de hamurun icine zeytin ekleyerek de zeytinli acmayi deneyecegim. Fena fikir degil :)
Afiyet olsun.
Subscribe to:
Posts (Atom)